https://www.sfapoland.pl/blog/kuchnia-letnia-o-czym-nalezy-pamietac-przy-projekcie-n1

Okres wiosenno-jesienny chętnie spędzamy na świeżym powietrzu, wśród kwitnących roślin i zacisza ogrodowego. Doskonałym miejscem do biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi jest kuchnia letnia. Jaką pełni ona funkcję i jakie są zalety tego miejsca?

W ubiegłych latach kuchnię letnią budowano w pobliżu budynków gospodarczych. Pełniła funkcję izolatorium, gdzie można było znaleźć schronienie w upalne dni oraz przygotowywano tam potrawy o intensywnych zapachach, czy tez przetwory. Latem była miejscem wytchnienia po upalnym dniu, toczyło się tam całe życie rodzinne. Obecnie kuchnia letnia jest swego rodzaju synonimem luksusu. To tutaj odbywają się letnie przyjęcia i spotkania. Jest połączeniem tradycyjnej kuchni, jadalni i salonu na świeżym powietrzu. Nierzadko jest przedłużeniem domu i miejscem relaksu domowników. Dodatkowo jest też miejscem przechowywania narzędzi i mebli ogrodowych, przez co pełni również funkcję pomieszczenia gospodarczego. Często kuchnie letnie wyposażone są w grille, wędzarnie lub piec chlebowy.
https://pl.pinterest.com/pin/784893041281912658/

Pomieszczenia te zazwyczaj budowane są z cegły, murowane lub drewniane. Stawiając kuchnię letnią w ogrodzie należy zadbać o nie zakłócanie przestrzeni sąsiadom, wymaganą ustawowo odległość od granicy działki oraz pamiętać o zgłoszeniu projektu budowy budynku gospodarczego (powierzchnia nie większa jak 25 m2). Większe konstrukcje wymagają pozwolenia na budowę.

Budynek nie powinien znajdować się w cieniu ani być wystawiony na stałą ekspozycję słońca. Dobrze żeby posiadał stały dostęp do wody i prądu. Ważne jest także usytuowanie budowli, głównie ze względu na wydostający się dym, który nie powinien dostawać się do naszego domu i domu sąsiadów. Pod uwagę należy również wziąć bliskie sąsiedztwo roślin, dla których wysoka temperatura może nie być korzystne. Bliskość kuchni do domu mieszkalnego lub tarasu minimalizuje koszty wyposażenia. Wtedy potrzebny jest nam tylko kawałek blatu roboczego, piec lub grill oraz stół z krzesłami. W przypadku usytuowania w końcowej części ogrodu warto zaopatrzyć się również w lodówkę, gdzie można przechowywać przygotowywane potrawy.

https://pl.pinterest.com/pin/29062360065078689/?d=t&mt=signupOrPersonalizedLogin

Obcowanie z naturą niweluje stres i działa kojąco na zmysły po ciężkim dniu pracy. Dlaczego nie spędzać by czasu w takiej letniej kuchni? 🙂

mgr inż. Ogrodnictwa Justyna Ziarko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.